Placki ziemniaczano-cukiniowe

 

Lubicie klasyczne placki ziemniaczane? A co powiecie na dodatek cukinii?🙂 Pomysł na połączenie tych dwóch warzyw poddała mi Anna z grupy na Facebooku „Co dzisiaj na obiad?”. Przygotowałam je w bardzo prosty sposób – zrobiłam masę z surowych ziemniaków tak, jak zwykle na placki i tylko dodałam małą cukinię startą na dużych oczkach oraz dodatkową łyżkę mąki. Wyszły bardzo smaczne – delikatniejsze w smaku od klasycznych ziemniaczanych🙂

 

 

Skład:

  • 1 kg ziemniaków
  • młoda cukinia (ok. 200 g)
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 3-4 łyżki mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

 

Ziemniaki i cebulę obierz. Zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach lub rozdrobnij w malakserze. Dodaj cukinię startą na dużych oczkach, jajko, mąkę oraz do smaku sól i pieprz. Całość dobrze wymieszaj przy pomocy łyżki. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.

 

A do podania co kto lubi… gęsta śmietana, smażona cebulka, twarożek, gulasz, sos (np. pieczarkowy).

Cukinię ze sklepu lub bazaru lepiej obrać, natomiast ze sprawdzonego źródła wystarczy dokładnie umyć.

 

 

 

 

 

Leave a Comment